Så matchar du smink och smycken

När du väljer smycken och smink bör du alltid utgå från din personliga smak, men även dina unika färger. Färgen på håret, huden och ögonen spelar stor roll för att skapa en balans. Även färgerna i sminket kan användas för att framhäva smyckena och vice versa. Här kan du läsa mer om hur du bäst matchar smink och smycken.

Välj utifrån dina personliga preferenser

Det viktigaste när du väljer smycken såväl som smink är att utgå från vad du tycker är snyggt. Om du gillar det kommer du med största sannolikhet även att se bra ut i det. Välj det som passar din stil i övrigt och var inte rädd för att testa nytt. Det finns massor av råd och riktlinjer när det kommer till smink och smycken, men i slutändan handlar det om vad du gillar. Köp aldrig något som du själv inte tycker om eller trivs i. Med det sagt bör du också vara öppen för att våga prova nytt. Vem vem, du kanske blir förvånad över hur bra det klär dig?

Utgå alltid från dina unika färger

Det bästa tipset när du väljer smycken och smink är att välja dem som passar dina färger. Hudtoner kan antingen vara varma eller kalla. Vissa är även neutrala, men de flesta drar åt något håll. Varm och kall hudton har inget att göra med hudfärg. Mörkhyade personer kan ha en kall hudton och personer med ljus hy kan ha en varm hudton. Du hittar massor av smink hos apohem.se som passar både kalla och varma hudtoner. Det är framför allt basen, det vill säga foundation, concealer och puder som måste anpassas till hudtonen. De flesta vet inte om de är varma eller kalla, men det är lätt att ta reda på. Det bästa sättet är att titta på venerna på din handled i solljus. Om de ser grönaktiga ut har du förmodligen en varm hudton. Om de däremot är mer blå-lila har du förmodligen en kall hudton. Om du är kall är det vanligt att den drar åt det rosa hållet och ofta blir röd när du solar. Om din hud däremot är mer åt det gula hållet och lätt blir brun vid solning har du en varm hudton. Detta är viktigt både när du väljer smink och smycken. En varm hudton passar bäst i guldsmycken och smink med gulare nyanser. En kall hudton passar bättre i silversmycken och smink med rosa nyanser. Vissa är neutrala och klär lika bra i både guld och silver.

Förstärk med kontrastfärger

Sist men inte minst kan du förstärka dina färger med både smink och smycken genom att jobba med konstraster. Om du exempelvis har blåa ögon bör du ha smycken och smink i orangea nyanser eftersom det är motsatsfärgen till blått. Om du inte vill använda stark orange färg kan du använda färger som terrakotta, brunt och roséguld. Motsatsfärgen till grönt är rött och därför kan du välja röda, rödbruna och kopparnyanser. Ljusbruna ögon kan med fördel framhävas av lila och grålila nyanser. Mörkbrunt framhävs av blåa toner. När det gäller smycken kan du med fördel använda ädelstenar i kontrastfärger för att framhäva ögon- och hårfärg samt sminket.