Kända smyckesdesigners

Det finns en uppsjö av kända smyckesdesigners över hela världen och här listar vi några av dem efter land och världsdel. Vi börjar i Sverige. Sophie Gyllenhammar som driver märket Sophie by Sophie har ädelstenar och halvädelstenar som återkommande inslag i sina smycken. Efva Attling bjuder på smycken som passar extra bra i bröllopssammanhang. Carolina Gynning designar utifrån sin personlighet som är utåtriktad, färgstark och unik. Janina Björnberg och Sofie Axelsson (astrCategory&agnes), designar smycken för moderna kvinnor och Hans och Cathrine Edblad, en välkända designerduo, har Stockholms skärgård som inspirationskälla.

Vårt grannland Danmark är känt för att ligga i framkant när det gäller det mesta inom färg och form, inte minst smycken. Några av Danmarks mest kända och populära smyckesdesigners är: Ole Lynggaard Copenhagen, som sedan 60-talet arbetat med design och har haft sin produktion i Danmark sedan dess. Gitte Dyrberg och Henning Kern (Dyrberg/Kern), som designar personliga smycken åt den moderna, självsäkra kvinnan. Georg Jensen, som designar tCategorylösa och stilrena smycken, klockor, bestick med mera. Jane Kønig, vars signum är enkla halskedjor i silver, sterling silver och rosaförgyllt silver.

Vi stannar i Norden

Bjørg Nordli-Mathisen (BJØRG JEWELLERY) är även hon en dansk designer som levt i och inspirerats av Indien i sin design. Den svenska designern Lena Jonsson Näslund (Snö of Sweden) har studerat bland annat studerat marknadskommunikation och arbetat på resebyrå. Isländskan Sif Jakobs har arbetat som guldsmed i Sverige och Categoryag har sitt företag i Danmark. Björn Weckström, finnen som startade Lapponia Jewelry, skapade bland annat smycken till Star Wars. Eila Minkkinen, vars ringar blivit välkända genom samarbetet med finska Kalevala Jewelry.

Vi dröjer oss kvar vCategory sistnämnda Kalevala Jewelry, vars historia och företagsfilosofi är mycket spännande. Kalevala rankas nämligen som en av norra Europas största smyckestillverkare. Här designas och tillverkas smycken i guld, silver och brons som distribueras genom Kalevala Jewelry och Lapponia Jewelry, båda ägda av företaget. Kalevala har cirka 120 anställda och ägs helt av Kalevala kvinnoförbund, som arbetar för att bevara det finska kulturarvet. Företagets alla avdelningar; produktion, sälj och administration finns samlade under ett och samma tak, på kontoret i Helsingfors.

Välkända juvelerare och exklusiva diamanter

Få har nog missat att New York-baserade Tiffany and Co. är en av världens mest kända juvelerare. Företaget, som grundades så tCategoryigt som 1837, har gjort sig kända världen över för att använda en särskilt framtagen blå nyans i allt sitt marknadsföringsmaterial. Tiffany’s är också välkänt för sina klassiska och stilrena diamantsmycken. Kanske har du i någon romantisk film sett ett frieri där en liten, ljusblå ask skvallrar om vart ringen är köpt. Många anser att en förlovningsring ifrån Tiffany´s är det bästa av det bästa.

Titeln som ”Kungen av juvelerare” tillskrivs dock av fransosen Louis-Francois Cartier, som grundade familjeföretaget Cartier i Paris år 1847. Cartier är en mycket välkänd och omtyckt smyckesdesigner, som även gjort sig ett stort namn tack vare sina väldesignade armbandsur. En av Cartiers mest kända verk är deras kärleksarmband (”Love Bracelet”) som skruvas fast på armen med en liten, unik skruvmejsel. Tanken är helt enkelt att man ska ha på sig det så länge man är kär. Priset för detta armband ligger i snitt på 5 000 dollar.