Dyra smycken

Det finns smycken i alla prisklasser och för alla plånböcker, men när det gäller de dyrare finns i stort sett ingen övre gräns för hur dyrt ett smycke får vara. Oavsett pris tycks det alltid finnas köpare. Vad är det då som skiljer de riktigt dyra smyckena från de billigare? Enkelt förklarat är det kvaliteten på smycket som avgör om det är billigt eller dyrt. Kvaliteten i sin tur är beroende av vilket material smycket består av. Billigare smycken kan tappa både i färg och ha en tendens att ärga. De dyrare smyckena är oftast tillverkade i mera hållbara material som till exempel silver, guld och platina.

Något som ytterligare höjer priset på ett smycke är om det finns en infattning av en ädelsten i det. Ädelstenar i smyckeinfattningar kan vara allt ifrån smaragder, rubiner och granater, eller någon annan ädelsten, till den fortfarande högst uppskattade diamanten. Ett smycke behöver inte någon stor diamant för att vara dyrt. Prislappen för ett smycke med en diamant varierar efter ett antal bedömningar av diamantens kvalitet.

En diamants värde sätts främst genom dess vikt och dess klarhet. Vikten sätts i carat och har ingenting med diamantens storlek att göra. Klarheten bedöms utifrån de små defekter som nästan alla diamanter har, och går från skalan flawless (FL), vilket betyder i stort sett felfri, till Pique där P3 har den största inneslutningen av blåsor och sprickor. Stora orenheter påverkar priset radikalt. Andra saker som påverkar priset hos en diamant är dess form och färg samt dess slipkvalitet. För den som önskar ett smycke där prislappen gräver lite för djupt i plånboken finns möjligheten att vända sig till Lendify.se och ansöka om ett lån.

Utöver ädelstenar finns det naturligtvis mycket annat som gör att ett smycke blir extra dyrt. Det kan röra sig om smycken med äkta pärlor, eller med en kombination av rött och vitt guld. Det finns också smycken som inte innehåller vare sig pärlor eller ädelstenar, men som ändå har höga prislappar. I dessa fall beror det ofta på vem som har designat smycket. Designsmycken är dyrare överlag och om de dessutom är gjorda av dyra material som guld och ädelstenar landar priset ofta på rejält höga nivåer. De mest kända smyckehusen är framförallt Cartier, Tiffany & Co och självklart Bulgari.

Några av världens allra dyraste smycken är bland annat det armband av diamanter och svart onyx i form av en panter, som Henrik VIII gav till Wallis Simpson som en kärleksgåva. Det såldes hos Sotheby’s för 12,4 miljoner dollar år 2010. Ett annat galet dyrt smycke som också såldes 2010 på ett auktionshus, nämligen Christie’s, är diamantringen Bulgari Blue. Den består av två kuddformade diamanter varav den ena har en sällsynt blå färg och ligger på omkring 11 carat. Ringen såldes för 15,7 miljoner och är en av världens dyraste. De dyraste diamanterna får ofta ett specifikt namn. ”The Perfekt Pink” är en sådan diamant. Den såldes senast för priset 23,2 miljoner dollar till en köpare som valt att vara anonym. Diamanten har en carat på 14,23. En köpare som inte valt att vara anonym är Tiger Woods som inhandlade en diamantbikini värd 30 miljoner dollar. Bikinin har varit på omslaget till Sport’s Illustrated. För vanliga dödliga finns naturligtvis designsmycken med mera hanterbara prislappar.