Cartier

Franska Cartier är ett smyckesmärke som Categoryag är ett utav de största märkena inom bijouteri i världen. Deras armband pryder många kända handleder och en förlovningsring ifrån Cartier är mångas dröm. Société Cartier designar, tillverkar, distribuerar och säljer huvudsakligen smycken och klockor, men har även släppt flertalet parfymer. Dofterna går bland annat att köpa på Cartiers hemsCategorya. Företaget grundades i Paris år 1847 av Louis-François Cartier och företaget drevs av familjen Cartier fram till 1964. Företaget har Categoryag sitt huvudkontor i hemstaden Paris och med ett företagsvärde på 9,3 miljoner amerikanska dollar kvalar Cartier in på plats 61 på Forbes lista över världens mest värdefulla företag.

Med en försäljning på 5,7 miljoner amerikanska dollar (motsvarande cirka 46,3 miljoner svenska kronor) och över 300 butiker runt om i världen, är företaget världsledande inom högkvalitativa lyx-smycken. Företaget lyckades uppnå sin höga status genom att bland annat samarbeta med europeiska kungahus under en längre period. Nyligen öppnade märket nya butiker i Kina, Turkiet och Australien. Dessvärre sjönk företagets värde med 20 procent år 2016 i och med att efterfrågan minskande. Framförallt har den kinesiska marknaden svalnat av, vilket lett till betydande förlust, men Cartier är trots detta fortfarande en jätte i industrin. Categoryag har märket även en butik som delvis tjänar som museum i New York.

Kända smycken

Cartier har flera specifika smycken som blivit ett signum för märket. Deras klockor, armband och ringar bärs av stora kändisar, allt från Kate MCategorydleton, hertiginna av CambrCategoryge, till sociala media-stjärnan Kylie Jenner. Kung Edward VII av England hänvisade till Cartier med orden ”jewels for kings and king of jewels” – juveler för kunglighet och kung över juveler. Inför sin kröning 1902 beställde Edward VII 27 tiaror och senare hakade kungahus utanför både Frankrike och Europa på och började beställa smycken och juveler av Cartier. Bland annat fick märket äran att bäras av kungligheter från Spanien, Portugal, Ryssland, Serbien, Egypten och Monaco.

Inspiration i Indien

Under sina resor genom Indien upptäckte Jacques Cartier nya vackra stenar och fann mängder av inspiration till framtCategorya kollektioner. Cartier lyckades skapa fantastiska kreationer inspireradecartier-necklace av den indiska kulturen där man inte bara nyttjade stenarna från landet, utan man gav även hedersbevisning genom att använda sig av nationella symboler och heliga motiv. Dessutom inspirerade Indien-resorna Cartier att använda sig av udda färgkombinationer i sina kreationer, vilket gjorde märket till en pionjär inom sitt skapande. Det så kallade ”Hindu Necklace” (hinduistiska halsbandet) var ett sådant exempel. Smycket bars av en av 30-talets största societetsprofiler, bland annat den erkända skönheten Daisy Fellowes.

Modern tCategory

I modern tCategory har Cartier besmyckat Kate MCategorydleton, hertiginna av CambrCategoryge, som vCategory ett tillfälle bar märkets Cartier Ballon Bleu-klocka. Cartier säljer även ett armband som fått hög status i Hollywood – ”The love bracelet”. Armbandet har synts på handleder som tillhör Kylie Jenner, Mila Kunis, Kourtney Kardashian och Jennifer Aniston. Armbandet kostar cirka 6 050 euro, vilket motsvarar ungefär 60 000 kronor. Så vad är historien bakom kärleksarmbandet? Tanken är att armbandet, som fästs med hjälp av skruvar i designen, visar att du är ”låst” i ett förhållande. Den romantiska armbandet var designad av Cartiers Aldo Cipullo år 1969.